VEILIG DE BAAN OP TIJDENS DE HERFST

Gepost op 4 oktober 2021

VEILIG DE BAAN OP TIJDENS DE HERFST

Het zal je niet ontgaan zijn, de herfst heeft afgelopen weekend zijn stempel gedrukt. De temperaturen zijn gezakt, de hoeveelheid regen is gestegen en de windstoten bieden ons wegen bezaaid onder herfstbladeren. De herfst staat ook vaak garant voor een laaghangende zon die op het nat wegdek reflecteert.

1. Zichtbaarheid
Zorg dat je lichten goed afgesteld zijn, zowel voor jou als voor jouw tegenligger. Denk er ook aan om jouw lichten regelmatig schoon te maken. Neem de tijd om alle (!) ruiten én spiegels dampvrij te maken. Controleer ook jouw voorruit op sterretjes, want met de dalende temperaturen kunnen zij zich snel omvormen tot barsten.

2. Ruitenwissers
Laten jouw ruitenwissers strepen na? Dan zijn ze aan vervanging toe, ook wanneer de strepen na enkele wisbeurten verdwijnen. Je wilt echt niet verrast worden door een plotse regenbui te midden de snelweg. In oktober geniet je bij Imacar van 15% korting op ruitenwissers!

3. Banden
4 postkaarten, dat is ongeveer de oppervlakte die jouw wagen op de baan dient te houden. Het spreekt voor zich dat jouw banden steeds optimaal dienen te presteren. De belangrijkste factoren zijn leeftijd (max. 6 à 7 jaar), bandenspanning (zie handleiding, te meten wanneer de banden koud zijn) en profieldiepte (1,6 mm als wettelijk minimum). Wanneer jouw banden niet voldoen aan een van deze voorwaarden, zullen grip of afwatering drastisch dalen.

4. ANTICIPEER
Jawel, in hoofdletters. Pas je rijstijl aan, want de uitdagende wegomstandigheden vragen iets meer aandacht. Het gevaar kan namelijk ook van iemand anders komen. Matig je snelheid, vergroot je veiligheidsafstand en anticipeer bij het remmen. Schenk ook extra aandacht aan de staat van het wegdek. ABS en ESP kunnen helpen, maar bij aquaplaning neemt de fysica over. Dit geldt ook voor banen overdekt met herfstbladeren of modderige wegen rond velden en boerderijen.

5. Wagen
De rijomstandigheden veranderen, dus zorg je er maar beter voor dat jouw wagen hierop voorbereid is. Maak je rit veiliger met onze check-up: laat je wagen controleren op 20 essentiële punten voor slechts €49. Banden, remmen, vloeistoffen, aandrijving ... worden uitvoerig nagekeken.

Maak jouw afspraak voor de check-up

Expertise & ervaring
Familiebedrijf
Integrale & flexibele aanpak
Grote geografische spreiding
compleet aanbod
Klantgerichtheid