Autorijden tijdens een hittegolf

Gepost op 7 augustus 2020

Autorijden tijdens een hittegolf

Met de hittegolf op komst neem je best de nodige voorzorgsmaatregelen om veilig de baan op te gaan, zowel voor jouw wagen als voor jezelf. Hitte kan vermoeidheid, concentratieproblemen en benauwdheid optreden. Volgens diverse studie komt rijden in een wagen met een interieurtemperatuur van 35°C overeen met 0,5 promille alcohol in het bloed.

  1. Parkeer jouw wagen indien mogelijk steeds in de schaduw en leg een zonnescherm op het dashboard. Bij 31 °C kan de contacttemperatuur op het dashboard oplopen tot 92 °C.
  2. Verlucht je auto bij vertrek. Doe je ramen open en zet de ventilator of airco op het maximum. Zo jaag je de hete lucht die is opgeslagen in de luchtkanalen van de airco naar buiten.
  3. Zorg voor luchtcirculatie tijdens het rijden. Heb je geen airco, open dan het raam aan de bestuurderszijde en het raam aan de andere zijde achteraan gedeeltelijk, dit zorgt voor de beste luchtcirculatie in de auto. Pas op met airco. Maak het temperatuurverschil met buiten niet té groot. Als het verschil te groot is, riskeer je een lichte ‘thermische shock’ te krijgen als je buiten komt.
  4. Neem voldoende koel water mee, zodat jij zelf ook gehydrateerd en fris kunt blijven. Voldoende drinken is altijd belangrijk, zeker als je in een lange file belandt. Een spuitbus met water (spray) om het gezicht even te verfrissen is ook steeds een aanrader.
  5. Stop vaker bij lange ritten. Door de warmte blijf je minder lang geconcentreerd. Eén of twee extra tussenstops zijn dus zeker aan te raden.
  6. Vul de tank van jouw wagen niet tot de top. Brandstoffen worden opgeslagen aan ca. 12°C. Bij temperaturen die boven de 30°C oplopen, zal de getankte brandstof uitzetten; dit kan al snel leiden tot een extra volume van 1 liter.
Expertise & ervaring
Familiebedrijf
Integrale & flexibele aanpak
Grote geografische spreiding
compleet aanbod
Klantgerichtheid