30 Jaar Opel Astra

Gepost op 18 augustus 2021

30 Jaar Opel Astra
  • Nieuwe naam, zelfde missie: Astra zet Kadett-traditie van baanbrekende innovatie voort
  • Vijf generaties succes: bijna 15 miljoen Astra F - K verkocht tot nu toe
  • De favoriet van de mensen: elke Astra-generatie werd een hit bij dealers en autosalons
  • Seriële democratisering: Astra-modellen brengen premiumtechnologieën naar compacte klasse
  • Gloednieuwe Astra als plug-in hybride: met elektrische aandrijving en diesel- en benzinemotoren

30 jaar Opel Astra: compacte bestseller en ambassadeur van innovatie

Sinds 1991 zet de Opel Astra de traditie van de Kadett voort. De Kadett bracht baanbrekende innovaties in het marktsegment voor compacte auto's en maakte ze toegankelijk voor het brede publiek, een taak die door de Astra werd overgenomen. Net als zijn voorganger werd de Astra de ambassadeur van verandering innovatie. Een expressief design, veelzijdigheid, dynamisch rijgedrag, opwinding, benaderbaarheid en Duitse precisie.

Bijdetijds: Astra debuteert in 1991

Toen de Opel Astra in 1991 zijn wereldpremière beleefde, was de wereld in beweging. De nieuwe generatie van Opels compacte model belichaamde volledig de geest van innovatie. Het kreeg een nieuwe naam - Astra - en was voorzien van talrijke innovatieve veiligheidssystemen, zoals gordelspanners. Intern bekend als de Astra F, richtte hij zich ook op milieuvriendelijkheid, met een hoge mate van recycleerbaarheid en duurzaamheid. De immens populaire Astra F is tot nu toe het bestverkochte model van het merk, met ongeveer 4,13 miljoen exemplaren tussen 1991 en 1997.

1997: Hollywood komt naar Rüsselsheim met de Astra G

Het succes van de Astra F was zo groot, dat dit moeilijk te evenaren zou zijn. Voor de volgende generatie dacht Opel 'out-of-the-box'. Het stylingteam inspireerde zich op de film "Jurassic Park". Niet dat het model werd gekloond uit dinosaurus-DNA, maar de ontwerpers gebruikten een computerondersteund ontwerpprogramma (CAD) genaamd ALIAS dat oorspronkelijk was ontwikkeld voor computeranimatiefilms zoals de Hollywood-kaskraker. Dankzij de software kon het team aan het nieuwe model werken in een virtuele, driedimensionale omgeving.

De Astra H bereikte in 2003 bijna een blockbuster-status. Tijdens de première van de derde generatie op de IAA van Frankfurt vroeg het gerespecteerde Duitse autotijdschrift "Auto Motor und Sport" de lezers welke compacte auto ze het leukst vonden op de show. De nieuwe Opel won overweldigend met 52 procent van de stemmen.

Bij de vierde generatie sloeg Opel de letter "I" over om verwarring met het cijfer "1" te voorkomen. Zo bracht de Astra J in 2009 nog meer geavanceerde technologieën naar de compacte klasse, deze nam hij over van de Opel Insignia, de populaire Opel uit de middenklasse. Dankzij de dynamische bochtverlichting, Active Forward Lighting, kon de Astra om de hoek kijken. De Opel Eye-camera aan de voorkant kon niet alleen verkeersborden herkennen, maar kon ook de bestuurder waarschuwen als hij onbedoeld zijn rijstrook dreigde te verlaten.

Vooruitstrevend: Intelli-Lux LED Matrix-verlichting en titel Auto van het Jaar

De Astra K zette de lange traditie voort en viel ook op met zijn verlichtingstechnologie. De “Europese auto van het jaar 2016” was de eerste die adaptieve Intelli-Lux LED®-matrixkoplampen – tot dan toe voorbehouden aan luxe- en premiummodellen uit de hogere klassen – in het compacte segment introduceerde. Bovendien onderscheidde de nieuwe Astra K zich op vlak van comfort dankzij de introductie van ergonomische voorstoelen met AGR-certificatie (Aktion Gesunder Rücken). De stoelen kunnen zelfs worden uitgebreid met ventilatie- en massagefuncties, vergelijkbaar met de nieuwe Astra van vandaag.

Zes van de beste: Astra van 1991 tot 2021

Met de aankondiging van het 2021-model gaat de Opel Astra zijn zesde generatie in. Voor het eerst zal de auto uit de compacte klasse beschikbaar zijn met elektrische aandrijving, als plug-in hybride met 180 of 225 pk. Daarnaast komen er versies met zeer efficiënte benzine- en dieselmotoren. De geheel nieuwe Opel Astra is ook een designstatement voor de Duitse autofabrikant – gedurfd en puur, met het nieuwe Opel Vizor en de Pure Panel digitale cockpit.

Expertise & ervaring
Familiebedrijf
Integrale & flexibele aanpak
Grote geografische spreiding
compleet aanbod
Klantgerichtheid