Veilig met de wagen naar school

Gepost op 31 augustus 2020

Veilig met de wagen naar school

Dinsdag is het weer zover: de schoolpoorten gaan weer open en duizenden kinderen begeven zich in het verkeer. Dankzij onze tips drop je jouw deugniet(en) veilig aan de schoolpoort en garandeer je de veiligheid van andere weggebruikers.

Ochtendstond heeft goud in de mond, ook in het verkeer! Vertrek ruim op tijd zodat je de rit naar school in alle rust kan afleggen. Want haast en spoed is zelden goed.

Heb je er daarnaast al eens overwogen om te carpoolen? Door andere klasgenootjes op te pikken verminder je het verkeer rond de schoolpoort. Daarnaast bespaar je jou dankzij een goed beurtrolsysteem ook een aantal (stressvolle) ritten uit.

Carpoolen

Iedereen goed vastgeklikt? Vertrekken maar!

Eenmaal op de baan, zijn er nog heel wat zaken die je niet uit het oog mag verliezen. Kinderen kleiner dan 1,35 m moeten voorzien zijn van een aangepast zitje. Voor grotere kinderen volstaat een verhoogd zitje of de veiligheidsgordel.

Zorg dat elk kind de gordel goed bevestigd heeft. Kinderen mogen ook vooraan in de wagen zitten, maar let op! Indien de passagiersstoel voorin voorzien is van een frontale airbag, is het verboden om er een kinderzitje te plaatsen met de rug naar de weg gekeerd.

School

Geef steeds het goede voorbeeld

Kinderen leren door jou na te bootsen, geef daarom steeds het goede voorbeeld. Maak van de rit naar school gebruik om jouw kind(eren) het verkeersreglement uit te leggen. Zo kan je hen alvast wat uitleg geven over de verkeersborden, lichten, waarom je moet wachten aan een druk kruispunt, ...

Uiteraard respecteer je ook zelf de verkeersregels en hou je je aan de snelheidslimieten. In de buurt van scholen geldt de limiet van 30 km/u. Wist je dat bij een ongeval aan 30 km/u de kans op sterfte slechts 5% bedraagt, terwijl de kans bij 50 km/u al op 45% ligt? Zo zie je maar dat deze regel zeker zinvol is.

Parkeer ook altijd reglementair, al is het maar voor twee minuten. Een slecht geparkeerde auto kan verhinderen dat een overstekend kind veilig kan oversteken. Bovendien is het kind dan misschien niet goed zichtbaar voor anderen.

Laat je passagiers tot slot altijd uitstappen aan de kant van het voetpad. Maar kijk steeds uit wanneer je de deur opent zodat aankomend verkeer of fietsers niet gehinderd kunnen worden.

Uiteindelijk, denk ook steeds aan alternatieve mogelijkheden. Misschien ben je veel sneller ter plaatse met de fiets, of kun je het laatste stukje combineren met een korte wandeling?

Ziezo, zowel jij als jouw kleine deugniet(en) zijn nu helemaal klaar voor een veilige autorit. Wij wensen jullie een boeiend en veilig schooljaar toe!

Fiets school
Expertise & ervaring
Familiebedrijf
Integrale & flexibele aanpak
Grote geografische spreiding
compleet aanbod
Klantgerichtheid