Nieuwe Opel Mokka aan de laatste strenge tests onderworpen

Gepost op 14 mei 2020

Preview van de nieuwe Opel Mokka
  • Opel ingenieurs leggen laatste hand aan nieuwe generatie Mokka
  • Tot wel 120 kilogram lichter dan vorige generatie
  • Rijhulp- en controlesystemen afgestemd tijdens winterse tests bij poolcirkel
  • Opel Mokka-e verschrikkelijk leuk om mee te rijden
  • Afstemming van wielophanging op Test Center Rodgau-Dudenhofen
  • Nieuwe Opel Mokka begin 2021 in de showrooms
Opel Mokka test center

Rüsselsheim. Voor de volledig nieuwe Mokka heeft Opel diverse ontwikkelingsdoelen gesteld, waarbij extra focus ligt op rijdynamiek, efficiency en hoogwaardige kwaliteit. Met de voor Opel typische precisie, leggen de Opel ingenieurs momenteel de laatste hand aan de nieuwe Mokka, voordat de productie eind 2020 van start gaat.

Bij het Test Center Rodgau-Dudenhofen in Duitsland vinden momenteel werkzaamheden plaats om te zorgen voor optimaal akoestisch comfort in het interieur, uitstekende voertuigveiligheid op hoge snelheden en het voor Opel typische stuur- en pedaalgevoel. Sinds februari dit jaar gebruiken experts op het gebied van chassis, aandrijflijn, elektronica en verlichting de arctische winter voor het optimaliseren van de wielophanging en rijhulpsystemen op bevroren meren en besneeuwde wegen in het Zweedse Lapland.

De nieuwe generatie Opel Mokka staat op een compleet nieuw platform, genaamd CMP (Common Modular Platform). Deze modulaire voertuigarchitectuur biedt maximale flexibiliteit tijdens de voertuigontwikkeling. Dankzij het ‘multi-energy concept’ is CMP geschikt voor diverse aandrijflijnen, van conventionele verbrandingsmotoren tot een batterij-elektrische aandrijflijn.

Dankzij de toepassing van zeer sterke staalsoorten valt het gewicht veel lager uit en neemt de carrosseriestijfheid sterk toe. Ten opzichte van de vorige generatie is de nieuwe Mokka tot wel 120 kg lichter, met nagenoeg dezelfde wielbasis en wielafmetingen. Het batterijpakket van de 100% elektrische Opel Mokka-e is laag in de bodemsectie gemonteerd, zodat een zeer laag zwaartepunt ontstaat. Tegelijkertijd neemt de carrosseriestijfheid met een stevige 30% toe. Dat is zeer gunstig voor de rijeigenschappen. Klanten kunnen uitkijken naar een zeer wendbare Mokka die begin 2021 bij de Nederlandse Opel-dealers arriveert. Tot die tijd blijft Opel druk met testwerkzaamheden.

Opel Mokka snow

Fase 1: testen en fine-tuning op Noordpoolcirkel

Opel ingenieur Gunnar Nees krijgt maar geen genoeg om rondjes te rijden op het ijs. Hij stopt regelmatig een paar minuten, grijpt dan naar de laptop, leest de gemeten waarden uit, legt elke afgelegde kilometer vast en vervolgt daarna weer zijn weg. In de uitgestrekte arctische wildernis is het in maart nog ijskoud. Dat zijn exact de juiste omstandigheden om harmonie tussen ABS, ESP en rijhulpsystemen te finetunen.

De ontwikkelingsauto’s van de nieuwe generatie Mokka zijn nog voorzien van opvallende camouflage: een grote gele ‘K’ op groen-zwarte graphics. De ‘K’ verwijst naar Mokka. De 3D-achtige graphics verbergen de contouren van het voertuig. De bestuurder van de testauto is naar het hoge noorden gereisd om het chassis verder af te stemmen. Zoals elke andere Opel moet ook de nieuwe Mokka een nauwkeurig stuurgevoel bieden, direct reageren op input en de bestuurder goede feedback geven. Het gevoel van controle is minstens zo belangrijk.

Daarnaast moet er een goede mix zijn tussen comfort en sportiviteit. Een Opel mag absoluut geen ongecontroleerde carrosseriebewegingen vertonen, bijvoorbeeld als het voertuig met gemiddelde snelheid over een grote hobbel rijdt. De filosofie van Opel is dat elke auto een veilig en ontspannen rijgedrag moet bieden op de Autobahn. Een Opel moet in alle omstandigheden goed bestuurbaar blijven en rijplezier bieden.

Deze eigenschappen moeten onder alle weeromstandigheden aanwezig zijn, niet alleen in het ijskoude gebied bij de poolcirkel, maar ook bij de Middellandse zee in hartje zomer. Opel-engineers stemmen daarom allerlei componenten en systemen haarfijn op elkaar af. Dit is een continuproces. Dempers, vering, besturing: alles moet kloppen. Opel past tijdens de testwerkzaamheden ook de besturingssoftware aan voor een ideaal pedaalgevoel bij het accelereren en remmen, voor de juiste stuurbekrachtiging en voor de interactie tussen alle rijhulpsystemen.

Opel Mokka

Fase 2: tests op hoge snelheid op Duitse testcircuits

Terug in Duitsland: dezelfde testingenieur bestuurt een prototype van de nieuwe Opel Mokka op het eigen Rodgau-Dudenhofen Test Center. Karsten Bohle, de projectcoördinator van de tweede generatie Opel Mokka, sluit zich aan bij Gunnar Nees.

“We kijken er allemaal naar uit om klanten te zien rijden in de nieuwe Mokka. De testritten verlopen zeer goed, ook doordat onze nieuwe aanwinst met zijn lage gewicht en compacte buitenafmetingen goed reageert op alle aanpassingen. De besturing en het comfort zijn super. De Mokka is een genot om in te rijden. Het ontwikkelingswerk was erg leuk”, zegt Bohle.

De nieuwe Opel Mokka is klaar voor zijn eindexamens op het testcentrum van Opel. Tijdens ‘schudden’ moet het rijcomfort en de interieurakoestiek onveranderd blijven – zelfs als de Mokka over het zogeheten ‘martelpad’ rijdt. Het Rodgau-Dudenhofen Test Center ligt niet ver van het Opel hoofdkantoor in Rüsselsheim en biedt replica’s van allerlei typen wegdek in Europa. Opel ingenieurs testen hier al tientallen jaren en hebben zodoende een enorme schat aan ervaring opgebouwd. De vering en dempers worden tijdens testwerkzaamheden met regelmaat aangepast om de balans tussen reactievermogen en sportieve precisie te verbeteren. Dankzij opmerkelijk getemperde weggeluiden biedt de nieuwe Mokka optimaal akoestisch comfort. De stilte draagt ook bij aan de algehele comfortbeleving in het interieur.

Op het handlingscircuit van Dudenhofen worden de besturing en wielophanging verfijnd. De nieuwe Mokka heeft standaard McPherson-veerpoten met dubbele spoorstangen voor meer stijfheid aan de voorzijde, alsook meer precisie en wendbaarheid. De Mokka verandert gretig van richting en laat zich eenvoudig besturen, terwijl de rijhulpsystemen in harmonie met de auto zijn afgestemd.

Daarna volgt de ultieme discipline: rijden op zeer hoge snelheid over de beroemde hogesnelheidskombaan van 4,8 kilometer met tot wel 40 graden helling. Deze test vereist ‘rock-solid’ stabiliteit onder alle snelheden. Opel test hier ook uitwijkmanoeuvres. Opel-ingenieurs geven pas een ‘Autobahn-keurmerk’ als de auto alle tests op de hogesnelheids-kombaan doorstaat. Inmiddels heeft de nieuwe Mokka deze test met glans doorstaan. Opel gaat nog tot de zomer door met de testwerkzaamheden. Als de compacte B-segment Mokka gereed is, gaat in het vierde kwartaal van 2020 de productie van start.

Expertise & ervaring
Familiebedrijf
Integrale & flexibele aanpak
Grote geografische spreiding
compleet aanbod
Klantgerichtheid